Jak vybrat multifunkční hrnec?

Technologický pokrok ovlivňuje všechna odvětví našeho života, tedy i oblast vaření. V současné době je na trhu mnoho praktických pomocníků, které Vám pomohou s přípravou pokrmů. Můžete se setkat s těmito pojmy týkajícími se moderních hrnců:

  • chytrý hrnec
    • jedná se většinou o multifunkční hrnec popsaný níže
  • elektrický hrnec
    • jedná se většinou o multifunkční hrnec popsaný níže
  • elektrický tlakový hrnec
    • jedná se většinou o multifunkční hrnec popsaný níže
  • horkovzdušná fritéza
    • umožňuje pečení, nebo i vaření většinou bez tuku, zdravou přípravu jídla
  • multifunkční hrnec
    • nahrazuje více spotřebičů, s více funkcemi, podrobně jej popisujeme níže
  • multifunkční tlakový hrnec
    • kombinace tlakového a multifunkčního hrnce
  • rýžovar
    • umožňuje většinou vařit jen rýži a některé další přílohy (pohanka, brambory, …)
  • hrnec pro přípravu sous vide
    • pomalé vaření, suroviny se vaří ve vakuových sáčcích při nízkých teplotách

Níže se budeme zabývat pouze kategorií multifunkční tlakový hrnec, někdy označovanou zkratkou MTH.

 

Multifunkční tlakový hrnec

Šetří čas, energii a nabízí možnosti, kterých např. bez tlakového vaření nedocílíte. Lidé si je pořizují nejen do bytů, ale i na chaty, kde suplují hned několik spotřebičů, a proto ušetří poměrně dost místa. Pokud bychom to hodně zjednodušili, funkci těchto pomocníků lze popsat takto. Do hrnce dáme potraviny, nastavíme program a můžeme odejít. Tím, že vaříme v multifunkčním tlakovém hrnci, se nemusíme starat o to, že např. přeteče jídlo přes okraj hrnce. Navíc po zvolenou dobu dokážeme po uvaření udržet jídlo teplé. Lze též nastavit funkci odloženého startu, kdy si nastavíme začátek vaření až na pozdější dobu.

 

Co sledovat při výběru multifunkčního hrnce?

  • Poměr cena/funkce a příslušenství

 Více funkcí a příslušenství samozřejmě výrobek zdražuje, ale ne vždy vyšší cena znamená nadstandardní vybavení. Cena se obvykle pohybuje mezi 1700 - 14 000,- Kč s DPH. Elektrické hrnce mohou disponovat těmito funkcemi: tlakové vaření / dušení / horkovzdušná fritéza / pomalé vaření / rýžovar / jogurtovač / vaření vajíček / ohřev jídla / smažení nebo restování / napařování / sterilizování. Jestli chcete ušetřit co nejvíc času, energie a nádobí, vyplatí se pořídit chytrý hrnec s nádobkou na přílohu, který v rámci jednoho tlaku umožňuje připravit zvlášť přílohu i hlavní chod. Horkovzdušná trouba (fritéza) není standardním vybavením. Občas se stane, že si někdo zakoupí multifunkční tlakový hrnec a je pak nepříjemně překvapený, že v něm nemůže péct a zapékat. Za horkovzdušnou troubu je totiž třeba si připlatit. Většinou je tato realizována zvláštní poklicí, kterou nasadíte na hrnec.

Při nákupu myslete i na možnost dokoupení dalšího příslušenství nebo náhradních dílů. 

  • Počet programů

 Počet programů souvisí s výše uvedenými popsanými funkcemi.  Obvykle jde o cca 15-30 programů, které navolí velikost tlaku a dobu programu. Pro multifunkční tlakové hrnce jsou standardní programy: tlakové vaření pro různé druhy jídel, vaření v páře, opékání, dušení a pečení. 

  • Objem nádoby

Při vaření musíte počítat s tím, že ¼ nádoby musí zůstat volná. Pokrmy se tedy musí vejít do ¾ nádoby. Většina hrnců má nádobu na cca 6 litrů, která je dostačující pro všechna jídla pro 4 lidi. Dalším limitujícím faktorem vaření je vaření přílohy v oddělené nádobě společně s hlavním chodem v jednom hrnci. V tomto případě dáte do spodní části hrnce potraviny hlavního chodu a nad tento hlavní chod na speciální podstavec položíte nádobu s přílohou. Některé multifunkční hrnce tento způsob vaření umožňují, ale toto vaření přílohy na druhou stranu zmenšuje objem uvařeného jídla, kdy je možné uvařit pokrm jen pro 3 osoby v 6 litrové nádobě. Pokud vaříte přílohu společně s hlavním chodem na dně hrnce, měla by nádoba 6 litrů vystačit pro přípravu pokrmu pro 5 osob. 

  • Příkon

 Příkon ovlivňuje rychlost vaření. Obvyklý příkon se pohybuje v rozmezí 600 - 1500W. 

  • Dostupnost zákaznické podpory

Výrobce, nebo prodejce by měl poskytovat podporu na písemné bázi v jazyce srozumitelném v místě prodeje. Na stránkách výrobce nebo prodejce tato bývá často označena jako „HelpDesk“. Rychlost podpory můžete vyzkoušet zadáním dotazu před koupí produktu.

  • Recenze od reálných uživatelů

Vyplatí se číst recenze reálných uživatelů na stránkách prodejců, srovnávačích cen (např. heureka.cz), nebo na fórech, či skupinách na FB zaměřených na multifunkční hrnce.

  • Dostupnost receptů

Někteří výrobci pro svoje zákazníky publikují recepty připravené přímo pro daný produkt. Je to příjemný bonus, který může přinést na váš stůl něco nového. Není výjimkou, že v chytrých hrncích vaří i muži, kteří recepty zvláště ocení. Dámy, těšte, váš partner vás zastoupí a ještě ho to bude bavit 

 

jak-vybrat-hrnce-2

 

Proč si pořídit elektrický tlakový hrnec?

 

Co od něj můžete očekávat?

  • kratší dobu vaření většiny jídel
  • úsporu energie díky menšímu objemu hrnce (než např. klasická trouba) a díky vaření v tlaku
  • jednoduchou obsluhu (díky přednastaveným programům zvládne vaření i méně zkušený člověk)
  • možnost od vaření odejít (elektrický hrnec se hlídá sám)
  • funkci odloženého startu
  • funkci udržování teploty uvařeného jídla
  • méně špinavého nádobí 
  • možnost různé přípravy jídel v jednom hrnci 
    • restování – zjistěte si, zda má tuto funkci Vámi vybraný hrnec
    • tlakové vaření
    • zapékání v horkovzdušné troubě – jen produkty s horkovzdušnou troubou (fritézou)

 

Při průměrném vaření 5x týdně a ceně energie 4,10Kč/kWh ušetříte při vaření v multifunkčním hrnci za rok 2 860,- Kč a vaše vaření bude celkově o 13 dní kratší.

 

Elektrický tlakový hrnec Vám daruje téměř dva týdny volného času a navíc šetří vaší peněženku.

 

Užijte si to!

 

SLEVA 10%

KLIKNĚTE ZDE