Recepty

Krémová brokolicová polévka (Salente Cuco)

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje
1 bílá cibule, nasekaná nahrubo
500 g brokolice, nasekané nahrubo
3 středně velké brambory, nasekané nahrubo
4 hrnky (1L) zeleninového vývaru
2 čajové lžičky soli
2 stroužky česneku, lisovaný
1 šálek (250 ml) plnotučného mléka
1 lžička dijonské hořčice

Postup:

Hrnec předehřejte stisknutím programu - Restování. Přidejte olivový olej, cibuli a nechte orestovat. Přidejte brokolici, brambory a sůl. Dobře promíchejte a přidejte zeleninový vývar. Zavřete tlakové víko. Vařte 5 minut při vysokém tlaku – program Polévka. Po vypršení času otevřete tlakový hrnec, uvolněte tlak přes ventil. Přidejte ještě česnek, hořčici a nalijte mléko. Tyčovým mixérem rozmixujte a můžete podávat.

 

Vepřové maso na houbách (Salente Cuco)

Ingredience:

500 g vepřové krkovice
200 g cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce rostlinného oleje
2 odměrky vývaru (nejlépe kuřecího)
1 lžíce mouky
sůl
pepř
kmín
1 odměrka sušených hub

Postup:

Do hrnce s připravenou vnitřní nádobou nalijte přibližně lžíci oleje, aby se pokrylo celé dno hrnce. Zapněte program – Restování. Po chvilce se olej zahřeje, orestujte na kostky nakrájenou vepřovou krkovici, kterou jste předtím osolili a opepřili. Maso zatáhneme ze všech stran, vyndáme, přidáme ještě trošku oleje a orestujeme cibulku. Dozlatova orestovanou cibulku zaprášíme moukou, zamícháme, vrátíme maso, přidáme houby, 2 odměrky vývaru a dokořeníme špetkou kmínu. Zavřeme tlakové víko. Nastavíme program Maso / Dušení (Vepřové / žebírka) na 18 minut. Upustíme páru a opatrně hrnec otevřeme. Dle potřeby dosolíme či opepříme. Hotové maso dáme na talíř a jako přílohu můžeme zvolit rýži uvařenou také v našem hrnci.

 

Chili con carne (Salente Cuco)


Ingredience:

400 g mletého hovězího masa
1 plechovka fazolí
200 g cibule
1 plechovka oloupaných rajčat
1 stroužek česneku
Rostlinný olej
1 odměrka vývaru (nejlépe hovězího)
sůl
pepř
chilli
cukr nebo hořká čokoláda
kmín
citrónová kůra
 

Postup:

Do hrnce s připravenou vnitřní nádobou nalijeme přibližně lžíci oleje, abychom pokryli celé dno hrnce. Zapneme program - Restování. Na zahřátém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatova. Poté můžeme přidat mleté maso s česnekem. Maso necháme zatáhnout. Dále nalijeme do hrnce fazole a rajčata z plechovek a dle chuti nasypeme koření - sůl, pepř, kmín, chili, citrónová kůra. Na závěr dochutíme troškou cukru nebo kvalitní hořkou čokoládou. V případě potřeby dolijeme ještě 1 odměrku vývaru. Nezapomeňte pravidelně míchat. Vypneme program - Restování. Hrnec zavřeme tlakovým víkem. Spustíme program Fazole / Chili na 12 minut. Po dokončení programu sundáme víko a chilli ještě důkladně promícháme. Chili con carne můžete podávat s chlebem či rýží.
 

 

Hovězí guláš (Salente Cuco)


Ingredience:

500 g hovězího masa (kližky, krku, či předního)
200 g cibule
1 rajský protlak
1 stroužek česneku
rostlinný olej (nebo lžíce sádla)
3 odměrky vývaru (nejlépe hovězího)
1 lžíce mouky
sladká mletá paprika
sůl
pepř
kmín
majoránka
 

Postup:

Do hrnce s připravenou vnitřní nádobou nalijeme přibližně lžíci oleje, abychom pokryli celé dno hrnce. Zapneme program - Restování. Po chvilce se nám olej zahřeje a my můžeme orestovat předem na kostičky nakrájenou cibuli do zlatova. Poté můžeme přidat kostky masa s česnekem. Maso necháme zatáhnout. Zasypeme mletou paprikou a mouku, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Dle chuti přidáme koření - sůl, pepř, kmín, majoránku. Dolijeme ještě 3 odměrku vývaru. Nezapomeňte pravidelně míchat. Vypneme program - Restování. Hrnec zavřeme tlakovým víkem. Spustíme program Maso / Dušení (nebo Hovězí) na 30 (35) minut. Po dokončení programu sundáme víko a ještě důkladně promícháme. Guláš na talíři dozdobíme na kolečka nakrájenou cibulkou. Jako přílohu zvolíme houskový knedlík nebo chléb. 

 

Francouzský QUICHE (Salente Ario)

Ingredience:

Těsto : 175 g hladké mouky
75 g másla
2 lžíce studené vody
1 lžička soli
Náplň : 250 g anglické slaniny
175 g cheddaru
1 cibule
4 vejce
250 ml smetany ke šlehání (31 %)
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek

 

Postup:

V misce si nejprve uděláme těsto z hladké mouky, povoleného másla, studené vody a soli. Do vnitřního hrnce dáme na dno pečící papír – pozor ! papír dejte jen ke dnu, maximálně do poloviny hrnce! Na papíru rozprostřeme těsto, aby nám vznikl korpus. Na pánvičce si osmažíme slaninku s cibulí, přebytečný vysmažený tuk slejeme. Směs naneseme na korpus. V misce smícháme zbylé ingredience – cheddar, rozklepnutá vejce, smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti. Vnitřní nádobu vložíme do hrnce a zavřeme víkem – troubou. Nastavíme program ručně na 22 minut při 180 ?. Po skončení programu opatrně sundáme víko, chňapkami vyndáme hrnec a koláč vyjmeme na talíř.

 

Pečené kuře v horkovzdušné troubě (Salente Ario)

Ingredience:

Celé kuře
Sůl
Máslo


Postup:

Chlazené nebo rozmražené kuře důkladně nasolíme ze všech stran. Vložíme na připravený stojánek na pečení (prsy směrem dolů). Stojánek s kuřetem pak dáme do hrnce a přiklopíme víkem – troubou. Nastavíme program – Kuře – 180 °C a 40 minut. Po uplynutí času trouba zahlásí konec. Pro dosažení křupavé kůže ze všech stran kuře ve stojánku opatrně otočte ( ! pozor na rozpálený vnitřní hrnec a stojánek! ) a zapněte program – Kuře – ještě na 200 °C a 2 minuty. Poté je kuře hotové a ze všech má krásně zlatavou křupavou kůžičku.

 

Kuřecí prsa na tymiánu s bramborami (Salente Ario)

 
Ingredience:

500 g chlazených kuřecích prsou
200 g cibule
200 g mrkve
4 brambory
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 odměrka vývaru (nejlépe kuřecího)
1 odměrka vína
Sůl
Bílý pepř
Tymián
Citrón
Kostička másla


Postup:

Do hrnce s připravenou vnitřní nádobou nalijeme přibližně lžíci oleje, abychom pokryli celé dno hrnce. Zapneme program – Restování. Po chvilce se nám olej zahřeje a my můžeme orestovat na větší kusy nakrájená kuřecí prsa, které jsme osolili a opepřili. Kousky vyndáme a výpek zalijeme vývarem a vínem, aby šel snáze seškrábnout ode dna. Necháme chvilku povařit. Přisypeme na kostičky nakrájenou cibuli s mrkví, kterou jsme předtím očistili. Okořeníme tymiánem, po chvilce opět vložíme kuřecí kousky. Do košíku si připravím na cca 1 cm plátky nakrájené brambory a se stojánkem šikovně vložíme do hrnce. Zavřeme tlakové víko. Nastavíme program Drůbež na 15 minut. Upustíme páru a opatrně hrnec otevřeme. Pomocí chňapek vyndáme košík se stojánkem, ve kterém se vařily brambory. Z omáčky vyndáme hotové maso. Zapneme ještě program Restování. Necháme omáčku chvilku zredukovat, poté jí zjemníme máslem a dochutíme citrónem. Dle potřeby dosolíme či opepříme. Kuřecí prsa na talíři s bramborami vyskládáme a přelijeme omáčkou.

 

Vývar se zeleninou (Salente Ario)

 

Ingredience:

kosti na polévku (dle vaší chuti – vepřové, hovězí, kuřecí, uzené)
zeleninová směs do polévky (mražená či čerstvá)
voda
špetka soli
polévkové koření – bobkový list, pepř celý, nové koření
bylinky – nejlépe libeček, petrželka

 

Postup:

Připravte si postupně do vnitřní nádoby kosti, zeleninu (pakliže použijete čerstvou, nezapomeňte nejprve očistit a opláchnout), koření, bylinky a přiměřeně soli. Vše zalijte vodou. Pozor, vody může být maximálně do 2/3 vnitřní nádoby. Zavřete tlakové víko a nastavte program – Polévka – 15 minut. Vzniklý vývar sceďte přes síto do hrnce, přidejte již uvařenou zeleninu z cedníku, můžete přidat obrané maso z kostí a dle potřeby dochuťte. Do vývaru můžete také přidat uvařené nudličky.